Volkoren Spelt

Reacties uitgeschakeld voor Volkoren Spelt
januari 20th, 2015 Permalink

Spelt_bruinIn een kamado gebakken op houtskool (Big Green Egg).

Ingrediënten

  • 400 gram volkoren speltmeel.
  • 7 gram zout
  • 2.5 dl water
  • 4-5 gram gedroogde gist
  • 1-1.5 theelepel olijfolie.
  • Beetje grof maismail.

Kamado

  • Platesetter
  • Standaard rooster
  • Pizzasteen
  • Kernthermometer
  • 200-220 graden.

Bereidingstijd

  • Deeg: 2 uur.
  • Bakken: 40-50 minuten.

Bereiding

Meng ingrediënten (op olijfolie en maismeel na) en kneed dit tot een glad en elastisch deeg. Voeg olijfolie op het laatste moment toe. Goed kneden is essentieel. Het deeg is voldoende gekneed wanneer je een klein stukje uiteen kunt trekken totdat er een elastisch velletje ontstaat. Scheurt of breekt het deeg, dan moet je langer kneden. Het deeg moet 25 graden zijn op de kernthermometer. Is het kouder? Doorkneden.

Laat het deeg rijzen op het aanrecht. Leg het op een met bloem bestrooide theedoek. Leg over het deeg wederom een met bloem bestrooide theedoek en dek dat geheel af met folie. Laat het geheel op kamertemperatuur een half uur rijzen.

Bestrooi een deel van het aanrecht met een beetje bloem. Neem het deeg van de theedoek (maar laat theedoek liggen!) en leg het deeg op dat met bloem bestrooide deel van het aanrecht. Druk het deeg goed plat en vouw daarna de zijkanten naar binnen, zodat er een bol ontstaat. Leg het terug op de theedoek, dek het vervolgens af met de andere theedoek en de folie. Laat nogmaals een half uur rijzen.

Bestrooi een deel van het aanrecht met een beetje bloem. Neem het deeg van de theedoek (maar laat de theedoek liggen!) en leg het deeg op het met bloem bestrooide deel van het aanrecht. Druk het deeg plat, maar maak er nu een vierkant van. Vouw de punten naar binnen en draai het deeg om. Maak er een compacte bal van. Eventueel kun je de bal rollen door granen, pompoenzaad of zonnebloempitten. Leg bol terug op de theedoek en dek het af met een theedoek. Laat nogmaals 45 minuten rijzen.

Stook kamado met plate setter naar 210 graden, met pizza steen op het standaard rooster. Als kamado op temperatuur is, dan bestrooi je de pizzasteen met een beetje grove maismeel. Vervolgens leg je het deeg met de naad naar beneden gewoon los op de steen. Je bakt het in ca. 45 minuten gaar. Tik tijdens het bakken op het brood: als het hol klinkt is het gaar.

Comments are closed.